OMAGIU

boleromayaplisetskaia3Directorul teatrului Bolşoi din Moscova Vladimir Urin a anunţat sâmbătă decesul marii dansatoare clasice Maia Pliseţkaia la 89 de ani.

„A murit după ce a suferit o criză cardiacă. Medicii au încercat totul, dar nu au mai putut face nimic”, a declarat Urin, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Ea a decedat în Germania, a precizat directorul teatrului, adăugând că a fost informat de soţul balerinei, compozitorul rus Rodion Şcedrin.

Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Pliseţkaia a fost una din doar două balerine ale Uniunii Sovietice consacrată cu titlul de „Prima ballerina assoluta”.

Tatăl ei, un inginer, a fost împuşcat în 1938 în timpul regimului Stalin, iar mama sa, actriţă de cinema, a fost trimisă într-un lagăr din Kazahstan ca „membru de familie al unui trădător de patrie”.

Maia a rămas apoi în grija unchiului şi mătuşii sale. Ea a intrat în Bolşoi în 1943, unde s-a impus imediat ca una dintre cele mai bune dansatoare ale generaţiei sale.

Ca una dintre cele mai strălucitoare stele în marile clasice ale repertoriului teatrului Bolşoi, Maia Pliseţkaia s-a distins de asemenea prin sfidarea regimului sovietic, care a calificat drept scandalos modul cum ea interpreta unele balete.

Ea a dansat aproape 50 de ani la Bolşoi, depăşind cu mult vârsta de pensionare la care ies de obicei balerinele ruse. În 2005, la 80 de ani, ea a interpretat la Kremlin „Ave Maia”, dedicată lui Maurice Bejart.

(sursa)

2 gânduri despre “OMAGIU

  1. A fost din categoria pe care eu o numesc „oameni nascuti pentru a fi asa” … asa cum altii niciodata nu pot fi.
    Crede-ma ca, in ignoranta mea, nici nu stiam ca ea, pana nu demult, mai era in viata …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s