^


Motivul pentru care oamenii vorbesc mereu despre adevăr este clar. În inima lor există o sete după adevăr, le este ruşine că nu sunt în posesia acestui adevăr şi, de aceea, vorbesc despre el. Însă acestea nu sunt decît cuvinte. Faptul de a trăi în conformitate cu ele este prea periculos, riscul este prea mare. La fel se întimplă şi cu libertatea. Toti oamenii doresc libertate de exprimare, însă nimeni nu este cu adevărat liber. Şi nimeni nu doreşte sa fie cu adevărat liber, deoarece libertatea aduce cu sine responsabilitatea; ea nu vine singură. Iar faptul de a fi dependent este simplu; în acest caz răspunderea nu îţi revine ţie, ci persoanei de care eşti dependent. Oamenii au adoptat deci un mod de viaţă schizofren. Ei vorbesc despre adevăr şi despre libertate, însă trăiesc în minciună şi sclavie… Iar lanţurile robiei sunt numeroase, deoarece faptul de a fi sclavi vă face să fiţi eliberaţi de răspundere. Un om care doreşte să fie liber trebuie să accepte responsabilităţi imense. El nu îşi poate arunca răspunderea pe umerii nimanui. Indiferent ce face, indiferent ce este, răspunderea îi revine în intregime.

OSHO

Nu mă aştept să mă însoţească nimeni, în nimic. drumurile interioare sunt solitare. nici măcar solidare. e axiomatic şi retoric. dragilor, cei care mai treceţi pe aici, ştiţi că deja IQ e tot mai subtil ‘înlocuit în testări’ cu EQul.

am avut şi se poate să mai am destule momente şi motive să mă întristez şi îndoiesc de capacitatea şi mai ales voinţa cuiva de a dori să cunoască. sunt lucruri care rămîn lucruri. n-am făcut niciodată decît să vreau. şi să încerc. nu sunt decît un martor. rar, un mărturisitor.

clasificările, etichetările, judecăţile, nu mă preocupă. deasupra lor e altceva. şi, deja, tot mai mulţi au păşit şi merg fără frici şi ezitări spre acolo.

extinderea conştiinţei e prezentă şi azi se vorbeşte despre ea tot mai mult. ştim că fiecare primeşte ‘informaţia’ doar pentru nivelul său de evoluţie spirituală dar bucuria este că se ‘întîmplă’.

lume de rouă- e o lume de rouă- şi totuşi

Kobayashi Issa

4 gânduri despre “^

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s