Avem nevoie de iertare

tierea-_capului_sf_ioan

Pe 29 august creştinii pomenesc Tăierea capului cinstitului şi slăvitului Prooroc Inainte-mergator şi Botezator Ioan. Sfântul a fost mărturisit chiar de Hristos, Mântuitorul spunând despre el că este mai presus decât toţi cei născuţi din femeie şi mai mult decât proorocii: „Nu s-a ridicat dintre cei născuţi din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul…” (Matei 11,11)
de Andrei Cristian Mateescu

Incă din pântecele mamei sale, Elisabeta, Ioan a fost un sfânt. In timpul vieţii, el nu s-a ingrijit niciodată de hrană, a postit mereu şi a locuit în pustiu, petrecându-şi vremea alături de fiare. Mânca împreună cu păsările cerului şi işi acoperea trupul cu piele de cămila. El a fost cel care a propovăduit venirea lui Iisus şi apoi l-a botezat pe Mântuitor în apele râului Iordan.
Ioan a avut soarta majorităţii proorocilor lui Israel şi a mărturisit adevarul pâna la capăt, având chiar curajul să-l certe pe regele Irod Antipa pentru faptul că acesta trăia în desfrâu cu Irodiada, cea care îi era cumnată. „Nu-ţi este iertat a ţine pe femeiea lui Filip, fratele tău”, i-a spus Ioan in faţă. Insă Irodiada a uneltit şi, în cele din urmă, regele a dat ordin ca lui Ioan sa i se taie capul. A fost cel mai mare păcat pe care aceştia l-au săvârşit până atunci. Erau zilele când Israel îşi trăia ultimele clipe de agonie, înecat parcă în sângele sfînt al înainte-mergătorului Ioan.

––

Nimic nu se va tăia în această zi

In datina creştină, Ioan, fiul arhiereului Zaharia si al cuvioasei Elisabeta, rudă a sfintei Fecioare, mai este numit si Ingerul pustiei. In tradiţia românească, ziua de 29 august se mai numeste si Sf. Ioan de Toamna sau Sf. Ioan Cap Taiat. Există mai multe obiceiuri şi interdicţii legate de această dată. E ziua când nu se taie fructele sau legumele care au o formă rotundă sau alimentele care amintesc de sângele nevinovat vărsat în urma cu doua milenii. Se zice ca e dupa aceasta data incepe sa se faca frig. Vara fuge şi lasă locul liber toamnei. Acum oamenii trebuie sa dea de pomană mere, pere şi castraveţi, iar cine ţine la credinţă nu va mânca din blid sau tipsie, având în vedere că ţeasta Sf. Ioan Botezatorul a fost adusă pe o tipsie în faţa regelui Irod. In general, nimic nu se va tăia în această zi cu cuţitul. Totul se va rupe cu mâna.

Legat de viaţa Sf. Ioan Botezatorul există o legenda care spune că tânarul era sărac, frumos şi cuminte. O femeie bogată pusese ochii pe el şi îl dorea ca bărbat. Intr-o zi, îl intâlneşte şi-i spune că peste noapte îl va aştepta la ea acasă. „Daca nu vei veni, va fi vai şi amar de capul tău!”, l-a ameninţat aceasta. Speriat, Ioan s-a rugat la Dumnezeu să nu cadă în păcat. A ingenuncheat şi, cu ochii în lacrimi, a spus: „Fă-mă Doamne, urât! Poate voi scapa de nebună.” Văzându-l că plânge, Dumnezeu s-a îndurat de fecior şi l-a învăţat să scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Ioan a facut pe dată ce i s-a propus. Dintr-o dată se pomeni cu un cap de oaie pe umeri. Astfel transformat, Ioan s-a dus la casa femeii care îl chemase. Cînd a dat cu ochii de aratare, bogataşa s-a speriat şi l-a alungat. Aşa a scapat Sf. Ioan de pacat.
Sursa: Q magazine
Este de departe cel mai iubit, de mine, Sfînt şi pe cei care nu aţi văzut ACEST FILM şi ACEST ACTOR v-aş îndemna cu iubire să o faceţi.
Este doar o poveste, ştiu, dar ce poveste…
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ADDENDA:
AM PRELUAT, VIA CRISTIAN LISANDRU povestea şi rugămintea ORIANDEI.
ŞTIU CĂ AVEM CU TOŢII PROBLEME ŞI CĂ ASEMENEA APELURI NE PAR. unora, DERANJANTE
VĂ SPUN EU: ASEMENEA APELURI LE FAC OAMENII, SEMENII NOŞTRI!!! DISPERAŢI ŞI APROAPE ÎNVINŞI DE FRUSTRAREA NEPUTINŢEI
CITIŢI! DACĂ PUTEŢI AJUTA, CU CÎT DE PUŢIN FACEŢI-O!
E ZI MARE AZI, GÎNDIŢI-VĂ ŞI LA SUFLETUL VOSTRU, DĂRUIŢI! IUBIŢI-VĂ  APROAPELE CA PE VOI ÎNŞIVĂ
ORICUM, NU TRECEŢI NEPĂSĂTORI PE LÎNGĂ SEMENII VOŞTRI, TRIMITEŢI-LE MĂCAR UN GÎND DE LUMINĂ ŞI O RUGĂCIUNE.
NU UITAŢI DE SIBILLA ŞI ZORAN, PUIUL EI DRAG
Anunțuri

12 gânduri despre “Avem nevoie de iertare

 1. „Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime.”
  Sarbatoarea se tine prin rugaciune si post.
  În amintirea lui Ioan Botezătorul, creştinii obişnuiesc astăzi să postească. Tradiţia populară spune că astăzi nu trebuie să mănânci fructe sau legume de culoare roşie şi să nu tai taie nimic cu cuţitul.
  Ma gandesc: cati oameni ai timpului nostru ar renunta la frumusetea lor fizica pentru a se feri e pacat, intr-o lume in care oamenii (cei cu bani) fac orice pentru a se intineri si infrumuseta ca sa aiba tecere la sexul opus (asta, daca nu sunt homosexuali!) si a deveni mai tineri si mai aratosi??? Au ajuns sa traiasca cu alimente macrobiotice si apa sfintita de kaballa , numai pentru a fi vesnic tineri si frumoasi. La ce le-o fi folosind? Poate isi acopera o frustrare cu asta…

  1. Mirela,
   sunt puţini cei care mai respectă tradiţiile aşa cum puţini sunt aceia care postesc(nici tradiţiile nu-s decît o amintire ştearsă şi nici de postit nu ştiu postul adevărat decît cei foarte bătrîni ori asceţii din mănăstiri; mi rău,fizic, cînd aud pamparulele zicînd că postesc, of doamne… se umplu de păcate şi atît, mai bine-ar tăcea)
   tot ce se întîmplă azi este un soi de teatru absurd jucat pentru impresie artistică într-o lume bolnavă de manipulare şi globalizare şi îl mai fluturi la tv pr Coruţ care zice că Biblia-i o culegere de poveşti păgîne… şi multe altele…
   cît despre ăia cu bani şi „cumpărăturile” lor… am zis mereu: tare milă mi de cei cu „atîţia bani”, „plata” lor este mult mai grea decît a mea, „suferinţa” şi golul din ei de neinvidiat… nu, nu se poate umple cu bani ce nu primeşti înlăuntrul tău; şi dacă nu eşti bine cu tine poţi avea toate averile lumii de-aici, nefericirea sufletului nu se negociază pe 30 de arginţi… din fericire ;) iar veşnicia… în trăit ca muritor şi-n frumuseţe fizică contrafăcută e grea pedeapsă, cabotinaj cu tine însuţi că oricum pe ceilalţi nu-i interesează ori nu-i fac decît să te compătimească în profit(al lor, desigur)

   1. Asa este, ma omoara si pe mine babele alea care striiiga sa le auda tot targul:”mie sa nu-mi pui carne, draga, ca eu poatesc”, la ce le-o fi trebuind post (???), daca se folosesc de asta ca de o mare virtute!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s